Historische achtergrond van Gouda

De basis voor de hedendaagse kernwaarden, hebben grotendeels hun oorsprong in het verleden. Kijkend naar de kaart van Gouda uit 1875 dan valt een aantal elementen op, die we nu nog duidelijk herkennen in het hedendaagse Gouda:

Overslaan: Interactieve visual (Genially)

Externe plugin van derde partij voldoet mogelijk niet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.

  • De watergangen waaraan Gouda is ontstaan: de Gouwe, de singels van de stad, het Stroomkanaal, en de Hollandsche IJssel. Deze strategische ligging van Gouda binnen een groot handelsnetwerkmaakte dat de stad al in de Middeleeuwen een sterke economie bezat en kon groeien.

  • Spoorlijn: al rond 1855 kwam daar de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam bij, in 1870 gevolgd door de spoorlijn van Gouda naar Den Haag, die ook nu essentiële verbindingen vormen in de Randstad;

  • Behalve de (binnen-)stad zelf, zien we ook de historische linten ontstaan, als ruggengraad van het toen nog te ontginnen polderlandschap. Dat landschap is nu nog steeds van grote waarde voor Gouda; voor recreatie in het buitengebied, waaronder het watergebied van de Reeuwijkse Plassen.

  • Goed bereikbaar aan het water is ook de aanzet van de eerste industrie al zichtbaar, op de plaats waar later Croda, de beroemde Goudse Kaarsenindustrie, werd gevestigd.